Från Candide till HoloLens – lever vi i den bästa av världar?

Voltaire skriver i sitt klassiska verk Candide om hur magister Pangloss förklarar att vi lever i den bästa av alla världar där allt som sker är till det bästa, även det värsta som kan hända. Men med ny teknik där vi kan fly verkligheten och ersätta den med virtuella världar, kan man fråga sig hur magister Pangloss skulle uttryckt sig om han hade levt idag. Med hjälp av olika typer av glasögon kan vi numera antingen förflytta oss in i en virtuell värld eller flytta saker från den virtuella världen in i vår verkliga värld och se dem som holografiska föremål.

Virtuella och mixade världar har gått från spelnöje till att erbjuda affärsvärde, från tidsfördriv till arbetsverktyg. Och vi ser oändliga möjligheter där tekniken kan bidra till allt från ökad försäljning till bättre utbildningar och effektivare processer.

Upplevelser för hjärnan

Det pågår forskning kring hur vår hjärna hanterar upplevelser i den virtuella världen och det finns indikationer på att hjärnan inte gör någon skillnad på den verkliga och den virtuella världen. Vår hjärna lagrar upplevelserna på samma sätt. Men det behövs mer forskning inom området innan vi vet säkert.

Ett område som ligger mig nära om hjärtat är utbildning och när jag gick i skolan fick vi mestadels läsa oss till kunskap. Tänk vilken skillnad det skulle vara att istället få uppleva det antika Grekland med en virtuell klassresa. Vi kan ge kommande generation ”upplevd” snarare än ”inläst” kunskap. Vid sidan av skolan skapar det också spännande möjligheter för affärsvärlden när det gäller att utbilda och inspirera medarbetare och kunder.

Läs också: Den nya sjukvården: Personlig, Global och Digital

Microsoft Hololens™

Sedan några månader tillbaka har jag förmånen att arbeta för ett företag som ligger långt fram i utvecklingen av mixade världar. Inom vårt bolag utvecklas nu för det medicinska området lösningar som hjälper kirurger att planera och genomföra operationer. Med hjälp av Microsoft Hololens™ skapas 3D bilder av organ som kirurger kan använda som underlag för planering inför och stöd vid operationer. Det minskar risker för missförstånd och ger kirurger ett fantastiskt verktyg för mer framgångsrika operationer. Vi är bara i början av den här utvecklingen men ser redan hur våra lösningar används för operationer av levercancer och barn som föds med defekta hjärtan.

Läs mer på vår hemsida: www.kentor.se/vi-erbjuder/microsoft-hololens

Vår framtid kommer bestå av en blandning av virtuella och mixade världar, det är jag helt övertygad om. Vi har bara sett början på en fantastisk utveckling där vi kommer kunna ta fram lösningar som kan stärka både konkurrenskraft och kundnytta. Det är lätt att se framför sig hur tekniken kan utveckla produktdemonstrationer, utbildning av slutanvändare, skapa stöd i beslutsprocesser och korta ner beslutstider.

Som ni förstår så är möjligheterna oändliga och jag ser med spänning fram emot alla nya lösningar som kommer att dyka upp framöver. Om ni har en idé på hur vi skulle kunna använda tekniken eller är intresserade av att höra mer om de senaste lösningarna, hoppas jag att ni hör av er.

Vi ses i någon verklighet framöver!

Johan Plogfeldt (johan.plogfeldt@soprasteria.com, +46 708 96 50 70)

 

Johan Plogfeldt

Johan Plogfeldt arbetar som chefskonsult på Sopra Steria.

Kommentera